Динамичното време, в което живеем, предопределя необходимостта от стратегически решения, които подпомагат развитието на бизнеса, науката и сътрудничеството между тях в България. "София Тех Парк" е именно такова далновидно стратегическо за България решение.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на първата копка на проекта "София Тех Парк".

Необходимо е да засилим иновационните дейности в предприятията, необходимо е разработим нови иновативни продукти и бизнес модели, които ги подкрепят. Важно е да се научим как да си партнираме с бизнес и наука, изтъкна още той.
Според държавния глава трябва да се засили комерсиализацията на интелектуална собственост и иновационни продукти, трябва да се направи така, че талантът да остане в България и да се види перспектива за развитие в България, а не да изтича навън.

Това е проектът „София Тех Парк", вярвам в неговия потенциал в подкрепа на адресиране и решаване на посочените слабости на българската икономика, подчерта Плевнелиев.

На събитието присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на министерствата, ректорите на големите столични университети и председателят на БАН Стефан Воденичаров, който е и едно от имената, спрягани за следващ премиер в служебното правителство.

Плевнелиев благодари за възможността да бъде част от днешното събитие, което бележи началото на първите сгради от комплекса „София Тех Парк".
Безрезервно подкрепям този амбициозен проект и съм радостен, че всички сме съпричастни към неговото развитие, каза още президентът.

По думите му, този проект ще позволи на страната ни да намери своето място във високотехнологичните европейски държави и ще подкрепи иновациите, добавената стойност и индустрията на бъдещето да намерят своето място в България.

„София Тех Парк" не е просто комплекс със сгради с инфраструктура между тях. „София Тех Парк" е среда за иновации, технологичен обмен и сътрудничество. „София Тех Парк" е сърцето на първата иновационна екосистема в България. „София Тех Парк" е сърцето на „Start-up" културата, обяви въодушевен държавният глава.

По думите му, технопаркът със сигурност ще осигури така желаната и отдавна мечтана, чакана, обединяваща платформа и идея за сътрудничество между наука, университет и бизнес.
„София Тех Парк" е със сигурност и център за развитие на иновативни идеи и на стартиращи компании в България и в региона и затова бъдейки част и тук демонстрирайки пред вас своята персонална съпричастност към този проект, пожелавам попътен вятър на добрите идеи, на таланта, на предприемаческата култура в България", подчерта президентът.

Той е сигурен, че стартът на „София Тех Парк" ще се превърне в пресечна точка за бизнеса, за науката и ще спомогне за превръщането на България в технологично напредничава и конкурентноспособна европейска страна.

След изявлението си президентът и официалните лица направиха първа копка на първите три сгради, които ще се разположат на мястото на старите казарми в района между детелината на 4-км и ИПК Родина.
Сградите ще са лаборатория, есплораториум и бизнес инкубатор.
Припомняме, че в края на май бяха подписани договорите за изграждането на експлораторума, както и лабораторията. Цената на строителството на тези две сгради е 14 млн.