През март 2017 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 0.8% в сравнение с февруари 2017 година. Това е по предварителни данни, съобщи НСИ.

През март 2017 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 5.9% спрямо съответния месец на 2016 година.

През март 2017 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 2.6%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 5.4%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.8%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 11.2%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - със 7.2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 6.4%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 5.8%.

Спад е регистриран при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7.9%, производството на химични продукти - със 7.0%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 3.9%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 9.9%, и в добивната промишленост - с 3.7%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистриран спад от 6.1%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на основни метали - с 52.7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 40.6%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 15.7%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 15.3%.

Намаление е отчетено при: производството на превозни средства, без автомобили - с 13.8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 10.0%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 3.5%, производството на тютюневи изделия - с 2.8%.

По предварителни данни през март 2017 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство", изчислен на базата на сезонно изгладени данни, е с 1.7% над равнището от предходния месец.

Календарно изгладените данни показват увеличение от 5.6% на строителната продукция през март 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 година.

През март 2017 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство нараства с 2.8%, а от сградното строителство - с 0.9% (табл. 2).

На годишна база увеличението на строителната продукция през март 2017 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от положителния темп при сградното строителство, където нарастването е с 12.1%, докато при гражданското/инженерното строителство e регистрирано намаление от 1.6%.