Два от най-големите доставчици на интернет у нас - Спектър Нет и Мегалан вече са собственост на Telekom Austria, която притежава и Мобилтел. По информация на money.bg,  сделката е на цена от 72 млн. евро, което я прави най-крупната на пазара за фиксирани интернет услуги.

Австрийската компания ще плати с налични средства, като 14.5 млн. евро от тях ще се преведат през 2011 г. посочва Bloomberg.

По данни на агенцията двата интернет доставчика имат обща пазарна стойност от 83 млн. евро. Брутната им печалба е 7 млн. евро за миналата година, като за 2010 г. се очаква тя да нарасне до 9.6 млн. евро.

Припомняме, че 50% от Спектурм нет, който досега се управляваше от Теодор Захов се държи от Алфа Финанс Холдинг, която е на предприемача и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев.

Това няма да е първата крупна продажба на активи, които държи Алфа Холдинг за тази година, след като дружеството се раздели с мажоритарния дял от Летище Пловдив през април.

Тогава бе разпространено съобщение, че продажбата е следствие на това, че аерогарата не е била сред стратегическите активи на дружеството.

В края на миналата година Спектър Нет придоби друг алтернативен телеком у нас - Orbitel, като цената на сделката бе 5 млн. евро.

Наскоро Мобилтел се отказа от лиценза си за WiMax в полза на Макс Телеком.  От своя страна Теодор Захов наскоро отсъпи мястото си като председател на Сдружението за електронни комуникации, след 8-годишен престой начело. Захов в момента е председател на Българската асициация за информационни технологии.

През август Захов, влезе в издателската компания Икономедия, която държи вестниците Капитал и Дневник, като там той отново е съдружник с Иво Прокопиев.