Качеството на зърнената реколта тази година е на средно до добро равнище и всякакви предупреждения, че ще се наложи внос на пшеница като подобрител за хляба, са спекулации.

Това коментира ст.н.с. д-р Костадин Костов, завеждащ "Селекция на зърнено-житните култури" в Добруджанския земеделски институт, цитиран от БНР.

Произведеното зърно в страната през тази стопанска година достигна 4.4 милиона тона.

Няколко основни фактора, които определят качеството на зърното - генетика на сорта, агротехника и климатични условия, са благоприятни.

Научният работник допълни, че агротехническата култура на земеделските производители е на много по-високо равнище в сравнение с първите години на прехода.
Той каза още, че през миналата стопанска година запасите са били най-ниски от 1987 г. насам.