Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков разпореди проверки на място на получени сигнали за проблеми при изпълнението на дейности по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Те ще бъдат извършени от ресорния зам.-министър Малина Крумова, съобщават от ведомството.

Инспекцията ще стартира утре от Мездра от жилищен блок, в който се е появил теч заради валежи по време на започналите обновителни дейности.

Припомняме, че проливен дъжд наводни първия блок, който се санира по националната програма в Мездра. Хората определиха ситуацията като истинска трагедия. 11 апартамента на последните етажи плувнаха във вода.

От регионалното министерство припомнят, че с цел повишаване на контрола върху избраните изпълнители по програмата, на 10 май министърът е изпратил писмо до общинските и областните администрации с препоръка за периодични проверки на завършените обекти. Същата препоръка е отправена и до Националното сдружение на общините.

Николай Нанков препоръчва в проверките да се включват и представители на сдруженията на собствениците. Той препоръчва още, когато се констатират дефекти или некачествено изпълнение, да бъдат отстранявани за сметка на изпълнителя. Това трябва да стане в рамките на договорения гаранционен срок за изпълнените строително-монтажни работи за сграда, реновирана със средства от Националната програма.