Установени са авторите на съобщения, свързани с преговори за строежа на писта за „Формула 1", съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Двамата са българи и в момента пребиват на територията на щата Илинойс, САЩ.

Вчера в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" съветникът на EABG Ануар Бадуан сигнализирал, че получил два e-mail-а, в които му искали крупни суми. Парите били необходими за "подобряване на атмосферата" по провеждани преговори с международна фирма за финансиране и строителство на писта за "Формула 1" на територията на България.

От проведените компютърно - разузнавателни и оперативно-издирвателни действия били установени авторите на съобщенията - А.Ц. на 32 г. и В.С. на 30 г.

Двамата били почитатели на автомобилния и мотоциклетен спорт, което афиширали в интернет пространството и вероятно са извършили деянието с цел шега и засилване на медийния интерес в страната по случая.

За случая са информирани компетентните американски власти.

Припомняме, на летище София Бадуан показа e-mail, подписан от мъж с име Алекс Цаков, в който се искат над 94 милиона долара, "за да бъде оправена ситуацията" около пистата за F 1.

Представителят на EABG заяви, че не е вярна информацията, че компанията се отказва от инвестиции в България. Скандалът за строителството на писта за Формула 1 гръмна миналата седмица, след като стана ясно че информацията за фирмата инвеститор, е подадена некоректно от българските институции.

От компанията опровергаха информацията, че фирмата е държавна, а собственикът й е шейх на Абу Даби.