Над 20 000 литра гориво са спрени от продажба в Старозагорска област. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) се натъкнала на нарушенията при масови комплексни проверки през ноември. Инспектирани са обекти, разпространяващи течни горива на територията на областта.

От ДАМТН са спрели от разпространение 13 140 литра дизелово гориво и 8 037 литра бензин, съобщават от агенцията. Инспекторите са издали 5 задължителни предписания за временно спиране на разпространението на горива и 7 - за забрана на разпространението на течни горива. Предстои да бъдат съставени 7 акта на обща стойност над 150 000 лева.

Проверени са над 50 обекта. Те представляват 33 % от общия брой за Старозагорска област. Инспекторите са взели 54 проби - 32 дизелово гориво, 21 бензин и 1 проба гориво за извънпътна техника и трактори. Те са отчетени в две акредитирани подвижни лаборатории на място, а 7 - в акредитирана стационарна лаборатория.

Агенцията е издала 61 протокола. Въз основа на тях е направена експертиза с 53 експертни заключения и 6 констативни протокола.

Инспекторите са констатирали несъответствия с изискванията за съдържание на биосъстава в горивото за дизелови двигатели в два от обектите. В три обекта имало несъответствия с изискванията за качество в течните горива - дестилационни характеристики на бензина. В два обекта пък е имало отклонение при пламната температура на горивото за дизелови двигатели.