Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) спря от продажба стъклопакети. Причината е липсата на декларация за експлоатационни показатели и без оценено съответствие. Това означава, че всички производители произвеждат и предлагат продукцията си, без да са преминали изискваните от закона изпитвания при нотифицирани от Европейската комисия органи за оценяване на съответствието, уточняват от агенцията.

Инспектори от агенцията стартираха проверка на строителни продукти – стъклопакети. В първия ден те провериха 284 броя от 26 вида стъклопакети при 9 производителя в градовете София (3), Пловдив (2), Русе (1), Шумен (1), Бургас (1) и Враца (1).При нито един от производителите не е открита задължителната маркировка СЕ. С необходимата съпътстваща документация бил само един от продуктите.

От агенцията изтъкват, че глобите за нарушителите варират от 5000 до 15 000 лева.

От ДАМТН обясняват, че стъклопакетите представляват две или три стъкла, разделени от дистанционер, запълнен със сушител и залепени със специална заливка. Между стъклата се образува херметически затворено пространство. То напълно изключва възможността за попадане в него на замърсен въздух. Това е причината стъклопакетът да има дълги години живот и да осигурява по-добра топло и звуко изолация, взломоустойчивост и устойчивост на вятър.

Степента на изолация е важен показател при избора на стъклопакет. Тя се влияе от вида на стъклата, дебелината на стъклопакета, както и от разстоянието между стъклата. За повишената топлоизолация на прозорците допринасяло и използването на новите стъкла от типа на Ка (нискоемисийно) стъклото и Мултифункционалното (4 сезона), поясняват още от ДАМТН.

От агенцията посочват, че за да се получи максимална топлоизолация е нужно да се избере стъклопакет с по-нисък коефициент на топлопреминаване. Те подчертава, че когато човек купува дограма, трудно може да разбере какъв е вложеният стъклопакет. Поради тази причина се препоръчва при монтажа на дограмата от производителя да се изиска декларация за експлоатационни показатели. С тази декларация той поема отговорността за произведения от него продукт по отношение на качеството.

Някои от показателите на стъклопакета можели да се проверят чрез лаборатории с подвижна апаратура. Резултатът можел да се използва от надзорните действия, за да предприемат съответните действия и при възможност дограмата със стъклопакета да бъде изпитани в акредитирана лаборатория. 

Ако се установи несъответствие на изпитаните и декларирани от производителя технически характеристики потребителят може да търси своите права чрез Комисията за защита на потребителите. 

От ДАМТН са категорични, че проверките на стъклопакети и дограма ще продължат.