Средстатистическият европеец използва 40 тона суровини и оставя след себе си 5 тона отпадъци всяка година. Тези данни бяха представени на дискусията под наслов "Кръговата икономика и възможностите за българския бизнес", която е насочена към мерките, които Европа предприема, за да съхрани суровините на  планетата ни.

Същността на кръговата икономика е всеки продукт да има повече от един живот, като така се удължава жизненият цикъл на суровините, които използваме във всеки наш ден. Това е т. нар. използване на продукти втора употреба.

Кръговата икономика ни е необходима и заради факта, че световната икономика използва за производството си ресурсите на планета и половина, а до няколко години вече и на две планети.

"Около 40% от разходите на европейските компании са разходи за суровини", посочи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Това означава, че ако компаниите преминат към кръгова икономика, спестяват суровините или ги използват многократно, ще получат икономически растеж, ще успеят да разкрият и около 2 млн. нови работни места.

"Целта на кръговата икономика е стойността на продуктите, материалите и ресурсите да се запазва най-дълго в цикъла. Това ще доведе до съхранена околна среда, устойчив растеж", отбеляза още екоминистърът.

Именно заради това Европейският съюз и националните правителства предприемат редица мерки за постигане на кръгова икономика. Така Европа е заложила изискванията до 2030 година 65% от битовите отпадъци да бъдат рециклирани, 75% от отпадъците от опаковки да се рециклират, както и да се забрани депонирането на разделно събрани отпадъци.

"Трябва да осъзнаем, че ресурсите ни са ограничени и в даден момент те просто няма да са налични. Имаме нужда в рязка промяна на подхода - към принципа на кръговата икономика и трябва да изграждаме интелигентни производства", посочи от своя страна и министърът на икономика Божидар Лукарски.