Сериозен спад на цените на предлаганите имоти в туристически комплекс „Слънчев бряг" се наблюдава в последните месеци.

Свръхзастрояването и влошената инфраструктура започнаха да отблъскват голям брой потенциални купувачи, като търсенето стремително намалява.

В крайните западни части на курорта, в ляво от шосето за Варна, вече се предлагат апартаменти на нива от 490 до 550 евро квадратния метър. Тези цени са по-ниски дори и от цените в най-крайния бургаски квартал „Меден рудник".

Според брокери в момента в Слънчев бряг се предлагат над 30 000 новопостроени апартамента, които чакат своите купувачи. Най-големите инвеститори - англичаните -обаче вече трайно се оттеглиха от пазара.

Същата тенденция се наблюдава и с цените на закупени вече жилища. Това допълнително смъква още по-надолу цените.

Сривът на пазара може да доведе и до фалити на строителни фирми, които са теглили големи банкови заеми, но вече няма да могат да ги обслужват. Така редица банки най-вероятно ще станат собственици хиляди непродадени апартаменти.

Високи ценови нива в курорта се задържат единствено за луксозни имоти на брега на морето, които предлагат допълнителни екстри като басейни, целени алеи и детски площадки, вътрешна охрана и видеонаблюдение. В момента техните цени варират от 1300 до 1800 евро квадратния метър.