По време на днешната тристранка от Съюза за стопанска инициатива връчиха на финансовия министър Дянков писмо, което е адресирано до министър-председателя с копия до социалните партньори.

ССИ подновяват искането си българската държава незабавно да получи дялово участие в банките, в които е концентрирана основната част от депозитите и оборотните средства на държавните предприятия.

Размерът на държавното дялово участие обезателно трябва да съответства на размера на съответните концентрирани държавни финансови ресурси, като при необходимост трябва да се пристъпи и към национализация на банки, които са изцяло зависими от държавните средства вложени в тях.

В тази връзка в писмото, подписано от председателя на ССИ Теодор Дечев и изпълнителния директор Алексей Петров, се отчита позицията на правителството, изразена в безпокойството на министър-председателя, че пренасочването на ресурсите на държавните предприятия към Българската банка за развитие (ББР) може да доведе до сътресения в банковата система.

Настояваме, пишат от съюза, държавата незабавно да интервенира на кредитния пазар с единствения си наличен инструмент - Българската банка за развитие, която трябва да бъде използвана за пряко кредитиране на малките, средните и микро- предприятията. Това трябва да се извършва без посредничеството на търговските банки.

По отношение на нивата на лихвите по кредитите, отпускани от ББР, от съюза искат - с оглед на сегашната социално-икономическа ситуация, лихвеният процент по тези кредити да бъде по-нисък от съответните средни лихвени нива за Италия, Австрия и Франция, като в определени случаи, лихвеното ниво може да бъде нулево и дори да се стига до отрицателна лихва.