Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) втвърдява отношението си към кабинета. Това става ясно от изявлението на съюза, с което се съобщава за утрешното Общо събрание на ССИ, които ще се проведе в сградата на БАН.

Със сигурност ще бъде подложена на ревизия досегашната „линия на сдържане" в отношенията с правителството, намерила отражение в добронамерено участие при формулирането на антикризисни мерки и споразумения с правителството, заявяват от съюза.

За момента не е ясно дали участие в ОС ще вземе и изпълнителният директор Алексей Петров, тъй като отмяната на мярката му „домашен арест" най-вероятно ще бъде протестирана от прокуратурата.

Членовете на ССИ са изключително обезпокоени от развоя на събитията през последната година и половина, се казва в изявлението.

Въпреки че по принцип българските малки и средни предприятия работят постоянно в неблагоприятни условия и във враждебна нормативна среда, вече сме свидетели на крайно влошаване на положението им и на ескалация на напрежението сред тях, коментират от съюза.

Малките, средните и микро- предприятията са принудени да освобождават работници, да работят на „санитарния минимум" по отношение на броя на заетите лица, да „правят чудеса" за да могат да задържат най-ценните си кадри, да работят със смешни годишни обороти.

Вече не е анекдот, че собствениците на някои малки и микро-предприятия вършат работата си като хоби, а не като бизнес, заявяват още от ССИ.

От съюза очакват утре да се проведе „съдържателна дискусия с много висока температура" по въпроса за поведението на финансово-кредитната система спрямо малкия и средния бизнес.

Ръководството на ССИ ще поиска мандат за провеждане на последователна политика в защита на малките, средните и микро- предприятията от лихвения и таксов произвол на кредитните институции.