Съюзът за стопанска инициатива настоява за среща с изпълнителния директор на Държавен Фонд „Земеделие" Румен Порожанов.

От ССИ искат да бъде наложен мораториум върху изпълнението на постановлението за разпродажба на недвижими имоти на дружеството "ВМХ-Сдружение", ООД, член на Съюза, защото определени лица във Фонд „Земеделие" продължават да извършват действия, които целят прякото унищожаване на предприятието.

От СИИ изтъкват, че до момента неколкократно службата за борба с измами към ДФ „Земеделие", Апелативна прокуратура в Перник, Софийска градска прокуратура и други институции са се произнасяли, че управителят на дружеството Веселин  Николов не е извършил каквито и да са злоупотреби, измами или дори обикновени нередности при изпълнението на осъществяваните проекти по програма САПАРД.

Като аргумент Съюзът дава и подробни данни за комуникацията между дружеството и ДФ „Земеделие". От тях става ясно, че през 2006 г. „ВМХ-Сдружение" кандидатства по проект "Преустройство и разширяване на стопански двор за овцеферма за 1350 овце майки". Проектът е на обща стойност 1 949 201 лева с дължимата, според Договора за безвъзмездно финансиране субсидия от 915 797 лева

След спечелването му той е реализиран успешно в пълно съответствие с условията, посочени в подписания договор, изтъкват от ССИ.

Въпреки това, след инспекцията на извършените дейности по проекта, проведена от Техническия инспекторат на ДФ „Земеделие", дружеството е уведомено за отказ за плащането на субсидията от 915 797 лева. Цитираната причина е "опит за измама".

След последвалата проверка, извършена от Службата за борба с измамите и противодействие на корупцията към фонда и Разплащателна агенция на Европейската програма - САПАРД, е установено, че нарушения и опит за измама няма. Нещо повече, констатирано е, че служителите на Техническия инспекторат на ДФ "Земеделие" са подходили тенденциозно към предишната проверка.

След като със случая са се ангажирали и три прокуратури, както и икономическа полиция, част от дължимата по договора за гранта за финансиране сума от 762 797 е преведена. Остатъкът от 153 000 обаче не е изплатен с аргументи за извършени недопустими инвестиции - същите са част от бюджета на одобрения договор. Общата сума на непризнатите разходи по "проблемните" позиции възлиза на 16 000 лева, дължимата по проекта субсидия е 8 500 лева, обясняват от ССИ. Междувременно Петя Друмева бива уволнена от поста си във Фонда, защото става ясно, че е подменила материали по проекта.

От ССИ допълват, че дружеството е сигнализирало редица институции за проблема, включително президента Първанов, вече бившия премиер Сергей Станишев и главния прокурор Борис Велчев.

Въпросът обаче не само не е бил решен, но управителят на дружеството е заплашван. Освен че Николов бива подложен на натиск, от него се искат и подкупи.

От ССИ съобщават, че „ВМХ-Сдружение" е във все по-затруднено положение - имотите му биват разпродадени на занижени цени, включено е в списъка на „лошите длъжници", не му се изплащат полагаемите субсидии от ЕС за произведената продукция и за отглеждания добитък.

В заключение от Съюза посочват, че ако исканата среща не бъде осъществена, ССИ си запазва правото да организира протест пред сградата на ДФ „Земеделие" в София.