Българската икономика е сред петте най-добри икономики през 2015-та година. С това се похвали президентът Росен Плевнелиев на десетата годишна среща на бизнеса с правителството под наслов "България в глобалната несигурност".

Държавният глава, премиерът Бойко Борисов и министри се изправиха пред родния бизнес, за да поговорят за рисковете и възможностите за икономиката ни.

"Изпратихме една напрегната и динамична година, когато преминаваме през период на световни турбуленции. България обаче остана стабилна въпреки неспокойния и по-опасен свят, въпреки хибридните войни, въпреки невижданата миграционна вълна", гласи равносметката на президента, като отчете за 2015-а: "2,8% ръст на икономиката, 12% ръст на експорта, намаляване на дефицита до 2,6%, 96% успеваемост по усвояването на европейските пари по първия програмен период". 

"Безработицата падна до най-ниското си ниво от 2009 година", подчерта държавният глава.

Той намери и отговора на успеха на родната икономика, а именно - експорта. "С Германия страната ни има три пъти по-голям експорт, а стокообменът между двете държави достига 6 млрд. евро", даде пример президентът.

Другата причина за българския растеж е регионът, убеден е Плевнелиев. "Само за последните пет години износът на България към региона се увеличи пет пъти. Преди 20 години балканските държави бяха изолирани, днес ние работим за доверие и не градим икономически стени", отбеляза държавният глава и доказа думите си с данните, че за последните десет години стокообменът между България и Румъния се е увеличил 10 пъти, между  България и Сърбия - 3 пъти, между България и Гърция - 6 пъти.

"Партньорството между съседи е общ инструмент за успех", заяви президентът Росен Плевнелиев. Той обърна внимание и на ръста на регионалния туризъм. "Пред 2015 г. 1,6 млн. българи посетиха Гърция", се похвали държавният глава и обобщи: "Хората се свързват, икономиките се свързват и мисля, че ни харесва и трябва да продължаваме по този начин."

"Да не се ограничавате в мисленето и амбициите само върху нашата страна. Мислете мащабно, мислете регионално. Бъдете двигател на този регион, регионът се развива и ние имаме своята мисия да подпомагаме и защо не да водим този растеж", е посланието на президента към родния бизнес.

Все пак държавният глава призна и за проблемите у нас, но увери: "Често се чудим откъде дебне спасението. Спасението дебне от ъгъла на нашата къща".

Плевнелиев отбеляза, че наистина сме изправени пред избора между олигархичния модел на икономиката и истинското предприемачество, между сенчестите сигурности с помощта на зависимости и задкулисие и таланта.

"Необходими са неотложни реформи", настоя държавният глава и поиска: "Въведете работеща система на правосъдието, работещ антикорупционен закон".

"Решенията са реформи. Реформите са на дневен ред. Съдебната реформа е в центъра на всичко, което трябва да се направи, защото без нея нищо друго няма смисъл. Трябва смелост", отбеляза Плевнелиев и загатна: "А защо не да няма и последващата промяна в Конституцията, за да задълбочим реформите".

"Не бива да крием проблемите си, трябва да ускорим реформите. Трябва да действаме така в България - устойчиво и реформаторски", заключи пред бизнеса президентът Росен Плевнелиев.