В пазара на изкупуването на зърно правителството трудно би могло да се намеси директно.

Така премиерът Сергей Станишев коментира продължаващите протести на зърнопроизводителите, минути след като приветства първите випускници, завършващи международната магистратура „Право на Европейския съюз" в Софийския университет.

Той обясни, че „ако евентуално държавният резерв има нужда от попълване, от обновяване на запасите" тогава правителството би могло да действа по закон.

Премиерът обаче е категоричен - „никога българско земеделие не е получавало толкова много субсидии, колкото през тази година".

Той изтъкна и че именно зърнопроизводителите са най-облагодетелствани от европейските субсидии и през тази година са получили близо 460 млн. лв.

Станишев изрази надеждата си, че до края на тази година ще започне и изплащането на субсидиите от ЕС за 2008 г от министерството на земеделието и храните.

Припомняме, зърнопроизводители от различни краища на страната излязоха на протест, като поискаха обещаните държавни субсидии за националните доплащания - 147 милиона за тази година и 378 милиона да се заложат в бюджета за следващата година.

Земеделците се оплакаха също така и от ниската изкупна цена на пшеницата, слънчогледа и царевицата.
Те казаха, че зърното залежава в складовете и единственото, което може да ги спаси е продукцията им да бъде изкупена на поносими цени.

В Старозагорско протестиращите блокираха изхода за автомагистрала "Тракия", което наложи намеса на полицията.
От ОД на МВ Стара Загора обаче опровергаха за извършени арести.

„Ще разгледаме възможностите, но наличието на средства в крайна сметка идва от бюджета и е съобразено с резерва.", изтъкна Станишев.

По думите на премиера правителството и министърът на земеделието винаги са били готови да разглеждат всяко едни искане сериозно, но - „когато блокираш път или магистрала, или пречиш на другите граждани, с това не създаваш никакви симпатии сред останалите хора".