Първият от центровете за пощенски услуги от мрежата T-POST, беше официално открит днес в столичния квартал Младост 1, бл.24.

Припомняме, че първият частен пощенски оператор получи лицензия за предоставяне на универсална пощенска услуга още през ноември миналата година, но до момента компанията чакаше съгласуване на цените си от КРС, пише Money.bg.

До края на септември предстои откриването на втория център в София, както и на първия в Пловдив, Благоевград и Сливен, уточниха от компанията.

До края на годината първата частна поща ще разполага с дванадесет центрове за пощенски услуги, а до края на 2008 година, когато приключва първият етап от осъществяването на получената лицензия, клиентите на T-POST ще разполагат с центрове за пощенски услуги в 48 населени места на територията на цялата страна.
От компанията планират в края на 2012 година, след пет години работа, мрежата на T-POST да има над 1000 места за достъп, обслужващи 87% от населението на България.
Компанията ще се стреми да покрива нуждите на клиента от комплексно обслужване на максимално достъпни цени в максимално кратък срок, като дружеството ще предлага своите услуги на цени, еднакви за всички потребители на територията на Република България.
Пощенските пратки ще се приемат, както в специални центрове за пощенски услуги, така и чрез пощенски кутии за събиране на кореспондентски пратки, инсталирани на удобни за потребителите места.

Новият пощенски оператор ще осигурява приемане, пренасяне и доставяне на кореспондентски пратки, малки пакети, пощенски колети, секограми, печатни произведения, парични преводи, пряка пощенска реклама и др.
 

Основният критерий, по който Т- POST ще остойностява пощенските си услуги, в това число пощенските пратки, пакети и колети, е бързината на доставка. Приоритетните пощенски пратки се доставят по най-бързия възможен начин (обикновено в рамките на 24 часа), а неприоритетните - максимум до три дни.

Най-евтината кореспондентска пратка на T-POST струва 70 стотинки, тежи 51 грама и е неприоритетна, т.е. следва да бъде доставена най-късно до три дни. Приоритетна пратка със същия грамаж струва 1,70 и се доставя с предимство. Двете цени са крайни и не включват ДДС.

За улеснение на своите клиенти, T-POST разработи софтуер и патентова технология, благодарение на който те ще имат възможността да следят пътя на своята пратка онлайн. Вместо пощенска марка, всички пратки на T-POST ще имат безплатен стикер с уникален номер, който ще съдържа информация за движението на пратката до нейната крайна доставка. Това ще е възможно от официалния интернет сайт.


Единствената рестрикция, която Законът за пощенски услуги поставя пред дейността на Първата частна пощаq е така наречения „резервиран сектор". T-POST има право да приема и доставя писма под 51 грама, на цена, не по-ниска от 1,37 лева. По този начин държавата защитава монопола на „Български пощи" до кая на 2008 г.