Стартираме търг за строителството на нова отсечка от автомагистрала „Хемус“. Това обяви пред журналисти във Варна регионалният министър Лиляна Павлова, която присъства на празника на морската ни столица. Тя уточни, че става въпрос за участъка от пътен възел „Белокопитово” в посока Търговище, съобщават от министерството.

Павлова обясни, че имат готовност и се довършва документацията по подготовката на търга, за да продължи строителството на магистралата и от Варна за София.

Според плановете ще бъдат построени 16,5 км магистрален път между Белокопитово и село Буховци. Планирано е и изграждане на голям пътен възел и шест виадукта.

От строителното ведомство уточняват, че поръчката ще е на инженеринг, тъй като паралелно с изпълнение на проекта ще се отчуждават и земите. По този начин магистрала „Хемус” можела да се строи и от двете страни – от Белокопитово към Търговище, и от София, в участъка между Ябланица и Боаза, за който в момента върви търга за избор на изпълнител.

Лиляна Павлова подчерта, че така се гарантира и продължава изграждането на тази важна магистрала. Било обсъдено цялото бъдещо трасе на магистралата. Павлова увери, че строителството ще се извършва само на утвърдените и безспорни за момента участъци.

Процедура за избор на изпълнител за проектиране вървяла за някои от останалите стари трасета. Целяло се да се избегнат планинските и сложни като релеф райони, които оскъпяват строителството. Такъв е участъкът до разклона за Плевен и Ловеч откъм София. Старият проект предполага там да се строят тунели.

Павлова коментира и ремонта на Аспаруховия мост във Варна. Тя обясни, че след като приключи летният туристически сезон, ще бъде направен анализ и според нагласите и очакванията ще се решава дали ремонтите да продължат до края на годината или да се работи догодина, заради напрежението, което се създава.

Деретата в кв. „Аспарухово” щели да се почистват и благоустрояват. Работата щяла да започне до дни. Проектът се реализира с европейски средства, но се забавил заради обжалвания. В квартала приключи работата по изграждане на нов магистрален водопровод. Оглавяваното от Лиляна Павлова ведомство е осигурило над 3,5 млн. лева, като се очаква водопроводът да подобри водоснабдяването в морската столица.