Днес от 11. 00 часа ще се състои тържествено откриванена новия офис на Камарата на строителите в България (КСБ) и стартиране работата на Централния професионален регистър на строителя.

Новият офис се намира на столичния бул. Христо Смирненски1, с вход откъм бул. Драган Цанков.

Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан ще отслужи Божествена Света Литургия за освещаване на офиса.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузовофициално ще връчи първите няколко удостоверения за вписване на управителите на строителните фирми. Ще бъде демонстрирана технологията на подаване на заявленията и реда за вписване в регистъра.

На официалната церемония ще присъстват инж. Симеон Пешов - председател на Камарата на строителите в България, инж. Иван Бойков- изпълнителен директор на КСБ, доц. инж. Георги Линков- зам.-председател на КСБ и председател на Комисията по регистрацията, членове на Управителния и Контролния съвет, председатели на Областните представителства на КСБ, представители от държавната администрация и официални гости.

Съгласно закона за Камарата на строителите всички строители, български и чуждестранни, регистрирани като търговци по националното им законодателство и извършващи строителство на територията на България, подлежат на регистрация.

Законът цели да създаде прозрачност в дейността на лицата, извършващи строителство, да подобри управлението на строителната дейност, както и да защитава интереситена възложителите и потребителите на строителни услуги. Разработен и публикуван в Държавен вестник е и Правилника за реда вписване и водене на централния професионален регистър на строителя.

Функциите по създаването и поддържането на Централния професионален регистър на строителя се възлагат на Камарата на строителите в България, учредена на 29 юни 2007 г.

Съгласно закона Камарата има изградена регионална структура във всички областни градове на страната, където строителите, подлежащи на регистрация ще подават заявленията за вписване в регистъра.