"Днес ние не използваме целия потенциал, който имат търговско-икономическите ни отношения", подчерта зам.-министър Манолев.

За първите шест месеца на 2017 г. стокообменът между България и Беларус е на стойност 24,1 млн. щ.д. Износът ни расте с над 27% и достига 14,2 млн. щ.д., като салдото е положително.
Това стана ясно по време на откриването на българо-белоруския бизнес форум, който се състоя в Минск, съобщиха от Министерството на икономиката.

На форума бе съобщено, че по данни на белоруския национален център по маркетинг и конюнктура на цените в Беларус има 79 регистрирани компании с българско участие. От българска страна във форума участват заместник-министърът на икономиката на Република България Александър Манолев и заместник-министърът на външните работи на Република Беларус Олег Кравченко.

"Надявам се активизирането на двустранния диалог да е основа и за отчитане на по-големи обороти между бизнеса от двете държави", каза Александър Манолев.

В заседанията на Междуправителствената комисия участва и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, като бяха обсъдени още и теми в сферата на енергетиката, образованието и др.

По време на форума заместник-министърът на икономиката на Република България Александър Манолев и заместник-министърът на външните работи на Република Беларус Олег Кравченко подписаха Протокол от седмото заседание на Българско-белоруска междуправителствена комисия по търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество. Документът цели разширяване на българо-беларуските отношения в сферата на икономиката, потенциала и основата за тяхното развитие в бъдеще.

Според документа, България може да изнася за Беларус продукти на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, вина, машиностроителна и електротехническа продукция, изделия на електрониката, продукти на органичната химия, подемно-транспортни машини, металообработващи машини, електрически двигатели и генератори и др.

От 2015 г. се забелязва ръст при вноса от Беларус на автомобилни превозни средства за транспорт на стоки, стана ясно по време на форума. "Производството на компоненти за автомобилната индустрия е сред най-бързо растящите в българската икономика и това е област, в която може бизнеса от двете държави да си сътрудничи", каза Александър Манолев.

Подписан бе и Меморандум за сътрудничество между търговските палати на двете държави.