Пенсионери предлагат решение на проблема със задръстванията. Тяхната идея е в София да се построи така наречената висяща железница, съобщава Би Ти Ви.

Разликата между стандартната и висящата железница е, че при първата локомотивът и вагоните са върху релсите. Във висящите железници това е обратното, тоест подвижната е отгоре, а кабината е отдолу, това е много по-устойчива система, защото центърът на равновесие е под точката на очакване.

Подобни висящи железници има в Япония и Германия, като най-старата е на 108 години. Предлага се в София да бъдат изградени 50 км висяща железница. Хората, които стоят зад това предложение, са инженери и професори, които в момента са в пенсия.

"Тъй като нашите синове и внуци отидоха в чужбина, на нас ни остава старите вълци да направим нещичко, изпълнявайки своя граждански и професионален дълг и се обединихме, ние сме направили една така наречена пенсионерска организация за прогресивни технологии към движение "Народен юмрук" в защита на пенсионери, безработни, социално слаби граждани", обяснява един от инициаторите.

Засега от институциите няма отговор на идеята на пенсионерите.