По линия на ДФ "Земеделие" са предвидени 45 милиона лева от бюджета като държавни помощи, предназначени за животновъдството.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието и горите Светла Бъчварова на пресконференция по време на международните специализирани изложения „Месомания", "Светът на млякото", "Салон на виното" и "Интерфуд и дринк".

От Асоциацията на млекопреработвателите настояват до 15 декември да бъде изготвена стратегията за развитие на българското животновъдство, която да е финансово подплатена, съобщават от пресцентъра на земеделското министерство.

Мотивите за това са, че банките се въздържат от инвестиции в този рисков сектор, в който има остър недостиг на парични ресурси.

До края на този месец стратегията ще бъде готова и ще започне обсъждането й, каза в тази връзка заместник-министър Бъчварова. Тя поясни, че в момента млечният сектор е един от малкото, който всяка година подобрява търговското си салдо.

Министерство на земеделието и горите ще настоява пред Европейската комисия да се запази броят на одобрените млекопреработвателни предприятия.