Строителството на газопровода „Южен поток" в България ще започне през юни, съобщи изпълнителният директор на компанията „Южен поток- България" Игор Елкин, пише Money.bg.

В момента в процес на влизане в сила са ПУП-ПП (подробен устройствен план) за общините за преминаване на трасето. Търгът за избор на изпълнител още не е приключил, а когато това стане от компанията обещаха да предоставят повече информация на медиите.

Текат и процеси за съгласуване със стопаните, собственици на земеделски земи, през които ще преминава трасето на газопровода. По думите на Елкин компанията няма да започва процедури по отчуждаване, а ще се договаря на място със стопаните.

Подробности Елкин не уточни. От информацията обаче все пак стана ясно, че ще има компенсации за собствениците на земи, през които ще преминава газопровода, като те ще бъдат обезщетени, а оценката ще се извършва от независими оценители. По предварителни данни от общата дължина от 535 км през българска територия 260 км преминават през земи, които са частна собственост.

След утвърждаването на проектът за компресорна станция Расово през септември 2013 г., предстои да започне и строителството.

Междувременно стана ясно, че "Газпром" ще разгледа искането на Австрия част от "Южен поток" да бъде построен на нейна територия. Шефът на енергийния гигант Алексей Милер е обсъждал с ръководителя на австрийската компания OMV идеята за строителството на австрийки участък от трансевропейската тръба.

Първоначално беше планирано газоразпределителният център "Баумгартен" в австрийския град да бъде крайната точка на газопровода. По-късно, обаче, след като стана ясно, че австрийското правителство се фокусира върху проекта "Набуко", "Газпром" реши да насочи "Южен поток" към северната част на Италия през Словения.

Строителството на "Южен поток" в Австрия е изгодно за "Газпром" във финансово отношение. Така дължината на газопровода може да бъде намалена с най-малко 150 км и да бъдат спестени около 800 милиона долара.