строителиДа се приеме закон за консултантската дейност, настояват от Асоциацията на архитектите и инженерите-консултанти.

Законът трябва да регламентира високия професионализъм на лицата, извършващи обследване на проектите и строителен надзор. В него ще се формулират критериите, редът и начинът за отнемане на правомощия, поясниха от асоциацията.

Според Марин Бакалов, председател на асоциацията, всички сгради в България, които са паспортизирани, отговарят на изискванията за устойчивост при земетръс.

Запитан какъв е техният процент, той отговори, че от 2006 г насам всички новопостроени сгради имат технически паспорти. Информацията е в общинските служби. Бакалов поясни, че през 2016 г е крайният срок, в който всички стари сгради трябва да получат технически паспорт.

Според архитектите строителството в България се изпълнява по високи критерии, дори заявиха, че то е по-качествено, отколкото в Германия, тъй като там няма земетресения.

От асоциацията обясниха нормативната база за издаване на паспорти на сградите. В документа се отразява както моментното състояние, така и предписания за безопасното използване и конструктивното укрепване. Тези паспорти са своеобразен „здравен картон" на сградата.

В паспорта би трябвало да се нанасят данни за последващи промени на сградите. Архитектите подчертаха, че тези промени трябва да бъдат съобразени с изискванията на наредбата за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони.