Осми пореден месец пазарът на труда у нас се стабилизира, а нивото на безработицата към края на месец октомври е 8,92 процента. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в ефира на БНР.

По думите му, до края на годината се очакват нива от около 9,5%, което по-ниско от заложените в бюджета за 2010г. 11,4% и не може да се сравнява с очакваните от опозицията 15-16% безработица.

Тотю Младенов заяви, че на 30 ноември у нас ще пристигнат представители на комитета по наблюдение на Оперативна програма „Човешки ресурси", за да бъдат отворени нови 46 мерки на стойност над 850 млн. лева. Социалният министър посочи, че до края на 2013г. ще бъдат усвоени над 2,3 млрд. лева, което е 90% от програмата.

Младенов заяви, че предстои да бъде сключено допълнително споразумение с бизнеса, синдикатите, неправителствения сектор и местните власти, за да стигат мерките по европрограмите по-бързо до хората.

Социалният министър увери, че е постигнато съгласие с бизнеса и синдикатите за продължаване на пенсионната реформа и регламентирането на надомната и дистационна работа.

"По този начин надомните работници и тези, които извършват дистанционна работа, ще бъдат максимално защитени, ще бъдат с трудови договори, ще влязат в цялостната социално-осигурителна защитна мрежа на страната, ще ползват възможностите на краткосрочните обезщетения от държавното обществено осигуряване", посочи министър Тотю Младенов.