Oт Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия (БАТТИ) искат да бъде намерен начин, по който закупените от търговците на дребно лотарийни билети да бъдат възстановени като парични средства от търговските дружества, чиито лицензи са преустановени с измененията в закона.

Според БАТТИ тези търговски дружества би следвало да поемат финансовата тежест на произтичащите от закона последици, а не малките търговци да бъдат наказвани за нечии чужди неуредени сметки.

По думите на асоциацията всички търговци на дребно са изрядни правосубекти и в контекста на търговските взаимоотношения между организатор на лотарийни игри и обект, продаващ лотарийни билети и загубите, които ще претърпят не би следвало да са за тяхна сметка.

За това от БАТТИ призовават премиера Бойко Борисов и лидера на НФСБ Валери Симеонов да предприемат действия, с които да се уредят тези съществени в национален план търговски отношения, които екстремната промяна на Закона за хазарта остави неуредени, за да няма напрежение сред търговците. Те искат промяната да бъде справедлива за онези от тях, които с поведението и политиката си не са предизвикали подобен пасив.

Петицията и е подписана от още 927 търговци от над 100 населени места.

На пресконференция в БТА Иван Делчев, председател на БАТТИ посочи, че промяната касае взаимоотношенията между търговци, които са около 19 000 в страната и които продават тютюневи изделия, лотарийни билети и други артикули.

За 11 дни от приемането на Закона за хазарта постави над 20 000 търговци в неравноправно положение в отношенията с търговеца, доставил лотарийните билети, подчерта Делчев.

Около 1 200 търговци продават само лотарийни билети, което с тази екстрамна регулация, ги поставя в изключително наблагоприятно положение. Всичко това може да доведе до затваряне на търговски обекти и съкращаване на работници, предупреди той.

"На всеки един от работещите търговски обекти има между 2 и 6 хиляди лева налични и нереализирани лотарийни билети, което в сумарен план за всеки участник в този вид търговия прави една сума между 40 и 50 милиона лева загуби", посочи шефът на БАТТИ.

По думите на Делчев недостатъкът на промяната е, че във всички други случаи държавата е давала буферен период за всеки един участник да реализира закупените неща или да направи механизъм да върне закупените стоки.

"В настоящия момент такава регулация няма и положение е неравностойно на много голямо количество търговци. Нямаме друг ход освен да ангажираме премиера", заяви Делчев и посочи, че авансово са платили доста голяма сума пари в хазната.

След пресконференцията БАТТИ ще входира писмото си в администрацията на Министерския съвет.

"С тази екстремна промяна на закона поставя в неравностойно положение много малко търговци. От нея няма да пострадат големите вериги, колкото малките, за които не е помислено отново с екстремно въвеждане на закон, без да са обмислени количеството хора, които той касае, връзките и отношенията, които променя", негодува Иван Делчев.