От 89 направени проверки на цветната борса „Димитър Петков” в София, в 13 обекта данъчните са засекли нарушения.

Най-често срещаното нарушение отново е неиздаване на касови бележки. В пет обекта е засечена разлика в касовата наличност и отчетения от фискалното устройство оборот.

В рамките на месеца от 8 февруари до 8 март, когато инспекторите на НАП са извършвали постоянен контрол, и 2 търговеца на едро са затворили врати.
Според данъчните, това е направено заради притеснение, че ще бъдат разкрити истинските им обороти. Предстои проверка на цялостната им дейност.

През посочения по-горе период е осъществено и денонощно наблюдение в три склада за цветя. Освен да следят коректно ли се отчитат продажбите и укриват ли се приходи, инспекторите на столичната НАП контролирали документите, които се издават на купувачите.

Данъчни иззеха оборота на 17 цветарници в София

Данъчни иззеха оборота на 17 цветарници в София

Имали задължения и въпреки приходите, не плащали

Служителите на НАП отново са се натъкнали на порочната практик, на търговците на дребно да се издават стокови разписки на занижени цени, а не задължителните фактури с касов бон, с което реално се укриват приходи от вносителите и търговците на едро.

Целта на цялостната проверка е била да се установи коректно ли се отчитат направените продажби, плащат ли търговците реално дължимите данъци, както и дали се спазва осигурителното законодателство.

Инспекторите са проверили още какъв е статутът на лицата, извършващи продажба на цветя и растения, регистрирани ли са като земеделски производители и имат ли документи, доказващи регистрацията. Изисквани са и документи за произход на предлаганата стока, както и договори за наем  за използваните търговски площи.

Извършени са и 22 проверки на фирми вносителки на цветя от Европейския съюз. По подадена информация от дирекция „Фискален контрол” на НАП е било проследено движението на стоката от границата до складовете на едро и нейната реализация след това.

Засечени са неуспешни опити на вносители да затруднят проследяването на рисковата стока, като не декларират коректно адресите за доставка.

Постоянният контрол в обектите за продажба на цветя е довел до значителен ръст на регистрираните обороти. Едновременно с това, резултатите показват, че търговци хванати веднъж  в нарушение, вече са изрядни пред НАП.

След наблюдение и анализ на данните от приходната агенция изпращат предупредителни писма на собствениците им. В прессъобщението то НАП се посочва, че целта на приходната агенция не е да се налагат санкции, а да работят заедно с търговците.

„Затова ги предупреждаваме. От тях очакваме да бъдат коректни и да спазват законите.”