България ще потърси помощ от Световната банка за подготовката на проекти по национална програма за рехабилитация на пътища, за която са необходими един милиард евро.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от БиТиВи, който представи резултатите от посещението си в Брюксел.

По думите му подкрепата означава специален екип от банката и специален фокус върху подготовката на пътните проекти, заради голямата натовареност на пътната агенция по проекти от еврофондовете.

След като станат готови проектите, тяхното финансиране може да се осигури по линия на оперативната програма "Транспорт".

Второкласни и третокласни пътища могат да се субсидират по оперативната програма "Регионално развитие",  защото през 2011-2012 г. би могло да има възможност да се пренасочат средства по различните схеми на програмата. Дори и за този програмен период да не стане, може да се кандидатства за периода 2014-2020 г., обясни Плевнелиев.

Според него третата възможност за финансирането на проектите за рехабилитация на пътищата е чрез държавни инвестиционни заеми по линия на различни банки.

Плевнелиев съобщи още, че изпълнението на проекти по "Транзитни пътища 5" на МРРБ и по програмата със Световната банка временно се отлага за началото на следващата година.

За сметка на това стартира програма за 500 млн. лв. по ОП "Регионално развитие". Това, което се отлага, е много по-малко, от това по ОП "Регионално развитие", а от следващите седмици ни чакат първи копки по тези проекти, коментира министър Плевнелиев.

Припомняме, преди дни стана ясно, че заради липсата на средства спират по-голямата част от ремонтите по пътищата в страната.

Апокалиптична картина няма и катастрофи не се случват, длъжни сме да реагираме адекватно спрямо различните източници на финансиране и възможностите, които имаме, успокои днес Трайков.