Театрите са възможно най-безопасните места като обществени места, в които хората могат да се събират. Това увери пред Нова телевизия председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Той посочи, че ако се говори за затваряне, те трябва да бъдат последните, които да бъдат затворени, защото се грижили за душите на хората.

Мутафчиев припомни латинската сентенция "здрах дух в здраво тяло". Ако затворим културните пространства, наистина ще се разболеем почти всички, категоричен бе той.

Кината, музеите и театрите - най-изрядни в спазването на мерките срещу COVID-19

Кината, музеите и театрите - най-изрядни в спазването на мерките срещу COVID-19

Отличници са и училищата и университетите

Той обясни, че откакто е започнала пандемията благодарение на Министерството на културата и на Министерския съвет се е променила методиката на финансиране - тя вече не се определя от приходите от зрителите, а се осигурява централизирано финансиране от държавата.

Мутафчиев посочи, че това постановление изтича през ноември. По негови думи са проведени разговори с министъра на културата Боил Банов то да бъде удължено с още 6 месеца отново с решение на МС, така че от януари нататък театрите да продължат да бъдат централно финансирани от държавата още 6 месеца. С това удължаване на централизирания начин на разплащане всички колеги в културните институти до 6 месеца от Нова година нататък ще получават заплатите си, поясни той.

Мутафчиев бе категоричен, че мерките у нас са далеч по-меки спрямо тези в редица други европейски страни.