Заради революциите в Тунис и Египет и бомбените атентати в Турция, един от най-големите туроператори в България - "Алфатур", обяви фалит. Съобщението е публикувано на интернет страницата на фирмата.

Там се казва, че заради сътресенията в споменатите страни "Алфатур" "загуби основните си дестинации, които съставляват около 80% от бизнеса на компанията".

Едновременно с това като проблем се посочва и "агресивното навлизане на пазара на нискотарифните авиокомпании", което е довело до срив и на продажбите на самолетни билети по европейските дестинации и по направление на Обединените арабски емирства.

Клиентите, които са внесли депозити или вече са платили почивките си изцяло, няма да загубят парите си, обещават от "Алфатур". Парите им са гарантирани със застраховката "Отговорност на туроператора" с покритие 1,4 млн. лв.

За да получат парите си, всички клиенти трябва в най-кратък срок да представят пред застрахователно дружество "Евроинс" АД сключените с "Алфатур" договори и документите, удостоверяващи извършените по тях плащания. Тоест разписки, преводни нареждания и други подобни.

Пътуванията на всички хора, които в момента се намират зад граница, са изцяло платени. Не съществува опасност от проблеми с полети за връщане или отказ за настаняване по хотели, уточниха от фирмата.

В съобщението им се казва още, че са преценили, че са в обективна невъзможност да гарантират разплащанията на коледно-новогодишните пътувания, което би могло да доведе до кризисни ситуации по време на празниците и хората да останат по летищата или да не могат да се настанят в хотелите.

"Предпочитаме да сме открити и да им дадем възможност да организират по друг начин посрещането на предстоящите празници, без да ги подлагаме на рискове и с по-късна ни реакция да провалим изцяло почивните им дни", уточняват от фирмата, която вече е подала в съда молба за откриване на производство по несъстоятелност.

От Министерството на туризма разпространиха съобщение, че са получили официално уведомление от "Алфатур" за подаването в съдa на молбата за производства по несъстоятелност.

От ведомството успокоиха хората, че следят ситуацията и имат готовност да реагират в случай на възникнали проблеми, но на този етап това не изглежда наложително.