Цената на тока пада за битовите потребители.

След заседание в късния петъчен следобед Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви цените на електроенергията за следващия ценови период.

Цената на тока за битовите потребители намалява с 0,11%. Средната цена за битовите потребители пада, заради предприетите мерки от правителството - те дадоха предпоставки за допълнителен резерв сектора и оттам  начално заявеното увеличение с 2% се трансформира в намаление, обясни шефът на КЕВР Иван Иванов.

Така крайната цена на тока за отделните ЕРП-та е :

  • намаление за потребителите на ЧЕЗ с 0,63%
  • намаление за потребителите на ЕВН с 0,44%
  • повишение за абонатите на ЕнергоПро с 1,09% поради спецификата на мрежата в Североизточна България
  • намаление с 5% за ЕРП Златни пясъци

Добавката „задължения към обществото", чието предполагаемо покачване за индустрията изкара работодатели и синдикати на хиляден протест, става еднаква за всички потребители и ще е на стойност 38 лева (при 18 лв. в момента). Така тя се покачва наистина, но е по-малко от заложения миналия месец ценови модел, когато беше планирана на стойност 40,21 лева.

От АИКБ обявиха, че шефът на КЕВР не може да борави с числа. Още...

Изравняването на добавката е необходимо, защото законът го изисква, както и защото е натрупан огромен дефицит в НЕК, който трябва да бъде преодолян с участието на всички от сектора „Енергетика", аргументира се Иванов.

Стойността й за енергоемките потребители, ползващи над 30 гигават часа, става 18,77 лева на  мегават час годишно. Индустриални потребители, консумиращи между 10 и 30 гигават часа, са с  намаляване на  тежестта от зелената енергия на 50% и за тях добавката става 26,60 лева на мегават часа.

Иванов се похвали, че приетото от депутатите сформиране на Фонда „Сигурност на енергийната система" ще позволи да бъдат събрани 210 милиона лева от месечна вноска по 5% от производителите на енергия.

Ако НЕК се управлява не от корпоративни интереси, до края на ценовия период ще излезе от криза, убеден е Иванов.

Той припомни, че новият ценови период започва да тече буквално след часове - от 1 август, като ще продължи до 1 юни 2016 г.

Бизнесът няма основание да негодува, ние справедливо изравняваме добавката „задължения към обществото", отсече шефът на КЕВР.