Като абсурдна определи идеята за затваряне на „Кремиковци" неговият главен изпълнителен директор Алекснадър Томов. Общината няма право да закрива едно частно предприятие.

„Няма нормална държава, която да си закрива 10% от износа за ЕС и да лишава 50 000 софиянци от доход, след като може да се направи нещо по-хубаво", категоричен е Томов.
Седем години трябват, за да бъдат изнесени милионите тонове желязо, а закриването на „Кремиковци" би означавало да бъде зачеркнат цял отрасъл на България, предупреди Томов.

Според него няма законова основа да бъде наложено решение за затваряне на предприятието. Силово закриване на едно предприятие ще породи не само стачки, вероятно се целят политически дивиденти, коментира още той.

Имаше и има икономически интереси да се превземат земите на „Кремиковци" и това е голямата битка, убеден е Томов. Шефът на предприятието изтъкна още, че пробите, които изпускат автомобилите в София, са 4-5 пъти повече по отрицателна стойност от това, което „Кремиковци" излъчва на площадката си.

Александър Томов съобщи, че дружеството е ангажирало френска независима компания, на която ще плаща, за да прави постоянен мониторинг на околната среда и данните автоматично по електронен път ще се прехвърлят в медиите.
Томов представи амбициозен проект за превръщането на „Кремиковци" в екологично чиста търговско-индустриална зона. За целта в 12 базови инвестиционни зони „Кремиковци" кани чужди инвеститори.

Дружеството беше предвидило за 5 години 308 милиона лева за екология, с проекта, който сега се предлага, има реална възможност да бъде ускорена реализацията на екологичната праграма на базата на нови инвестиции, изтъкна Томов.
Той каза още, че днес „Кремиковци" ще си плати наложената екосанкция, тъй като изтича крайният срок.