В момента в центъра на София има 170 машини, а медиите представят нещата като нещо изключително, едва ли не като че ли са дошли марсианци или някакви хуни. Това е напълно нормално.

Така земеделският министър Мирослав Найденов коментира в ефира на Нова телевизия протеста на земеделските производителите, които тази сутрин влязоха с тракторите си в столицата.

„В целия Европейски съюз земеделците са най-активни и в много столици влизат с машините си", съобщи още министърът.

Може би 230 милиона лева струва моят пост, имайки предвид исканията на зърнопроизводителите, но по-важното е колко струва обществото, коментира Мирослав Найденов поисканите министерски оставки.

"В сектора на зърнопроизводството са насочени по-малко пари, защото той реализира добри печалби и е смятан за най-стабилен в сравнение с останалите сектори", обясни земеделският министър.

По повод исканията за повече пари на протестиращите той изтъкна: „Всички искаме повече и те искат, но това са реалните възможности на бюджета в момента".

Министърът отново подчерта, че в подписаното споразумение със земеделците има изречение, което много ясно казва, че споразумението ще бъде изпълнено при възможност за отразяване на тази рамка в бюджета. „Ние подписваме това, споразумение, но тъй като не бе ясен бюджета, затова вкарахме тази част „при възможност", изтъкна земеделският министър.

Той изрази недоумението си от това, че земеделците не отчитат тази вметка: „Ако беше отдолу ако беше с по-дребен шрифт, ако беше да не се види, да не се каже..."

Относно коментарите сред земеделците, че ГЕРБ са ги използвали предизборно, министър Найденов посочи, че работата по рамката е започнала през март и един месец преди изборите е била финализирана.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов, който бе включен от площада пред храм-паметника "Свети Александър Невски", съобщи, че на влизане в София на шофьорите са правени безсмислени проверки и са пропускани на групи от по 30 души.

Искаме в нашия сектор да има ред, правила, устойчивост, подчерта Вукодинов. Той бе категоричен, че който си е поставил подписа трябва да си понесе последствията. „Не сме си оттеглили искането от двете оставки. Ако намерят начин да си изпълняват всички, подписани споразумения, ние няма да искаме оставки", посочи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Вукодимов изтъкна, че земеделците са осигурили комфорт на ГЕРБ и призна, че през последните две години диалогът с управляващите е вървял, но „само в последната седмица бяхме излъгани два пъти".

От своя страна земеделският министър коментира, че председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите е потвърдил неговите думи за диалог.
„Диалогът не е престанал, на базата на този диалог българското земеделие се стабилизира", посочи Найденов.
Аз им се възхищавам, че защитават своите интереси, каза още земеделският министър.

В ефира на Нова телевизия се включи и Цветан Филев - председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, който потвърди, че тютюнопроизводителите се разграничават от исканията на земеделците по отношение на новото, което се е появило - за искане на оставки. „За нас подаването от оставка е бягане от отговорност", категоричен бе Филев.

Исканията за оставки вече е политически акт, подчерта от своя страна Мирослав Найденов. Той съобщи, че поради липсата на консенсус в земеделието има над 50 браншови асоциации.
Земеделският министър потвърди казаното от премиера преди дни, че по-голямата част от парите за земеделие отиват в малка група хора. „Тези с десетките милиони предполагам, че стоят някъде на топло, защото вече е студено".

На въпрос дали може ли да се подпише, че тази шепа хора с многото милиони не са сред спонсорите на ГЕРБ, Мирослав Найденов риторично попита: „Смятате ли, че спонсори на ГЕРБ ще организират протест срещу ГЕРБ?"

От своя страна председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите посочи, че причината за това съсредоточаване на парите в малка група хора е в прехода и посочи, че зърнопроизводителите са предложили да има горна граница на субсидиите.

Относно критиките по негов адрес от страна на финансовия министър Симеон Дянков, министърът на земеделието бе категоричен: „За мен е важно какво казва премиерът".

Сектор земеделие е единственият, който по време на криза печели ръст, той беше отбелязан в документ на европейската сметна палата като сектор с най-високо усвояване на европейски средства - 54,4%, изтъкна в своя защита Мирослав Найденов.