Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е в Казахстан за участие в най-големия енергиен форум на Централна Азия "Казенерджи 2011".

Шестият евразийски форум KAZENERGY се откри днес в столицата Астана под мотото „Казахстан: 20 години устойчиво развитие, нови хоризонти за инвестиции и сътрудничество".

Основни теми, които се обсъждат на форума, са устойчиви модели на дългосрочно развитие на нефтените и газовите комплекси; инвестирането и новите технологии в този сектор; нови хоризонти на енергийната политика в Евразия; новите възможности за развитие на възобновяемите енергийни източници; енергоефективността и екологичната безопасност.

На форума се очакват изказвания на казахстанския министър на нефта и газа Сауат Минбаев, президентът на националната нефтогазова компания «КазМунайГаз» Каиргелди Кабълдин, президентът на Световния нефтен съвет Рендъл Хосен, еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, шефът на евразийския отдел на компанията „Шеврон" Скот Дейвис, енергийни министри, ръководители на световни енергийни организации, водещи експерти и компании в сектора от Европа, Азия и САЩ.

Изказването на министър Трайков е на тема "Ролята на Каспийския регион за енергийната сигурност на Европа" в рамките на панела "Енергийна геополитика на Евразия - предизвикателства и нови хоризонти".

Визитата на Трайков в Астана е част от азиатската му обиколка в Грузия, Азербайджан, Узбекистан и Казахстан.