България е на трето място в Европейския съюз по ръст на хората без работа през последната година. Това сочат данните на Евростат, на които се позовава money.bg.

От края на 2009 г. до края на 2010 г. година делът на безработните у нас е нараснал от 8.6 до 10.1%  от трудоспособното население. По-голям ръст на хората без работа е отчетен само в Литва и Гърция.

Същевременно безработицата е намаляла в осем страни от Евросъюза, като най-значителен спад е регистриран в Малта, Швеция и Германия.

В Германия пазарът на труда рязко се е подобрил през януари спрямо декември. Броят на безработните е спаднал с 13 000 през отчетния период, след като нарасна с ревизираните 1 000 през декември. Така нивото на безработица се понижи до 7.4% от 7.5%, което е най-ниското, откакто е започнало отчитането на този показател през 1999 г.

Нивото на безработица за декември в Италия е 8.6%, като се очакваше да достигне 8.7%.

Като цяло нивото на безработица в Еврозоната е 10.0% за втори пореден месец, отчитат още от Евростат.

Високото ниво на безработица в Еврозоната, която започна да се повишава от 7.2% в началото на 2008 г. предполага, че възстановяването в потребителското търсене няма да бъде толкова бързо, посочва Trader.bg. За сравнение, нивото на безработица през декември в САЩ е 9.4%, а това в Япония е 4.9%.