Агенция за приватизация издаде сертификат за допускане на 3 фирми, подали документи за съответствие с предварителните квалификационни изисквания в двустепенния конкурс за продажбата на до 99,99% от капитала на "България Ер" ЕАД, София.

В конкурса ще бъдат допуснати общо трима кандидати, като сред тях е "Балкан Хемус Груп" ЕАД, София, която е част от варненската икономическа група ТИМ и собственик на "Хемус Ер".

Другата компания, допусната до конкурса, е италианската "Еър Уан - България" ЕООД, който е част от "Air One S.p.A". През 2002 г. бързоразвиващата се италианска авиокомпания бе отрязана от синдиците на "България Ер" за доставка на самолети на лизинг срещу част от приходите от продажби на билети. В края на м. г. двете компании се договориха да подпишат договор за сътрудничество и "Еър Уан" предложи да участва в оздравителния план на българския авиопревозвач.

"Еърлайнс България" АД, което е 100% собственост на "Егейски Авиолинии" АД, Гърция /Aegean Airlines S.A., Гърция/ е третата компания, бореща се за българския авиопревозвач.

Допуснатите кандидати ще имат право да закупят информационен меморандум и да подадат предварителни оферти до 14 часа на 17 август 2006г.

Припомняме, че документи за съответствие с предварителните квалификационни изисквания в конкурса бяха подали и от "Йорк България Инвестмънтс I Лимитид" ЕАД, но агенцията не е допуснала американската компания до участие в конкурса.

Според стратегията за приватизация на "България Ер", всеки един от тримата избрани участници, имат приходи за последните две години от по 150 млн. евро и над 750 хил. превозени пътници за периода.