България изостава – нужен е икономически ръст от 4-5%, ако искаме да настигнем тези, които живеят по-добре.

Това е мнението на заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която заявява и че България изостава по отноншение на качеството на живот и потребноститте на населението.

Според Георгиева, цитирана от БТА, основните проблеми са недовършените реформи, работната сила и липсата на добра инвестиционна среда у нас.

Като окуражаване Георгиева посочва примера с бързото и резултатно усвояване на еврофондове, което сме постигнали – миналата година страната ни е била втора по усвояемост на евросредства в ЕТ. Сега обаче, по новите програми, по които може да се усвоят 32 млрд. евро, вече има забавяне.

Като цяло страната ни се вписва добре в Инвестиционния план за Европа, известен още като план "Юнкер", каза още заместник-председателят на ЕК. За кратко време България е сключила три споразумения за малки и средни предприятия, две от които вече работят, а третото се довършва. 

Общият обем на финансирането за малките и средните предприятия е 200 милиона евро. Според Кристалина Георгиева впечатление прави бързото включване на фирми - само по първото споразумение вече има двеста одобрени и получили финансиране проекти в различни сфери.

На конференция в Пловдив заместник-председателят на ЕК, представи Инвестиционния план за Европа, /план "Юнкер"/ пред представители на българския бизнес, правителството и местните власти.