70% от увеличението на цената на царевицата и 40% от нарастването на цената на соята се дължат на разработването на биогорива.

Това съобщи първият заместник-изпълняващ директор на Международния валутен фонд Джон Липски, цитиран от selo.bg.

"Политиката на стимулиране разработването на биогорива в някои развити страни има сериозни последици за цените на основни хранителни продукти, най-вече на царевицата и соята", заявi Липски в реч пред Съвета по външни отношения в Ню Йорк.

"В същото време цената на петрола вероятно се покачва заради липсата на биогорива, което прави трудно да се даде цялостна оценка", подчерта Липски.

Що се отнася до увеличаването на цената на ориза, "първите изчисления показват, че 50% от нарастването на цената, се дължат на наблюдаваните ограниченията на износа и на търсенето", счита той i допълni, че "подобни ограничения обезкуражават мерките за увеличаване на производството в страните-износителки".