Антон Кутев упрекна от парламентарната трибуна правителството, че покровителства едрия бизнес и поиска обяснения от икономическия министър за въвеждането на нивомери и в малките бензиностанции, което според Кутев ще остави много райони без места за зареждане с гориво.

Той посочи, че нивомерите излизат 8 хиляди лв., а печалбата на малките бензиностанции  за една година е по-малко. Те трябва да работят повече от година, за да си купят тези съоръжения, подчерта Кутев и припомни, че миналата година те са били принудени да си купят касови апарати, които им стрували 6 хиляди лева.

Трайчо Трайков заяви, че не става въпрос за специални мерки спрямо дребния бизнес, а за прилагане на общи условия за всички.

Той отбеляза, че въпросът е по-скоро от компетенции на финансово министерство и НАП отколко до икономическото.

Позовавайки се на информация от НАП Трайков съобщи, че след въвеждането на касовите апарати в малките бензиностанции оборотите им са се повишили с 10% - тоест намаляло е укриването на доходи, намаляла е сивата икономика.

В отговор на депутатски въпрос как се определят цените на дребно на горивата в България и защо има несъответствия с цените на международните пазари Трайков обясни схемата и посочи за сравнение цените в Европейския съюз.

По думите му България е на 4 място по най-ниски цени на дребно на бензина, а по цени на дизела е на десето място в ЕС.

Трайков подчерта, че икономическото министерсвто не е регулатор на пазара на горива.