На практика, според енергийния експерт Богомил Манчев, настоящите цени на електроенергията водят до фалит държавата.
По думите му в интервю за БНР до този факт "остава още малко”.

Цената на тока и в момента продължава да се ползва като социален лост, а е нужно да се стигне до някаква пазарна цена.

Докато не я управляват на ръчно - токът да не се вдига, понеже идват избори - ама сега са президентските, после са парламентарни, избират се кметове и всеки път токът ни е виновен”, коментира експертът.

Манчев е категоричен, че за този регион и при този стандарт, цената трябва да е два пъти по-висока, а държавата ще има достатъчно пари да подпомага енергийно бедните.

„Ако искаме енергетиката да работи нормално и да се самоиздържа, трябва да се премахне политическия риск”, посочи обаче той.

Сметките на Богомил Манчев показват, че до 8% ще поскъпне електроенергията, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй” след разходите по удължаването на живота на Пети и Шести блок.

Той обясни, че поскъпването няма да се отрази на крайните цени на електроенергията, но с модернизацията на блоковете страната ни ще си осигури 2 хиляди мегавата мощности за още 30 години.
Всички дейности по удължаване работата на двата 1000-мегаватови реактора ще струват на АЕЦ-Козлодуй около 350 милиона евро.

Връщането на инвестициите ще дойде от намаляване на печалбата на АЕЦ-а до 70-80 милиона годишно, при реализирана в момента печалба от 100 милиона.

Пари трябва да се събират и във фонд „Сигурност” на електроенергийната система, допълни още Богомил Манчев.

Днес край Варна се открива традиционната Международна ядрена конференция. Тази година тя е на тема "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност".