Цената на захарта е скочила с цели 71% за година. Поскъпването на годишна база на млечните произведения е в диапазона 15-30%, а на месните - oт 2 до 10%.

Това показва анализът на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през миналия месец на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Като цяло през август цените на основните хранителни стоки, млечните и месните произведения са стабилни, информира money.bg.

В сравнение с месец юли по-голямо поскъпване на месечна база е отчетено при яйцата - 13% (2ст./бр.). Без промяна през месеца са цените на лещата, маслото и вафлите, а цената на брашното е паднала в сравнение с юли с 3%.

През август 2011 г. в сравнение с август миналата година е отчетен спад на годишна база при по-голяма част от цените на плодовете и зеленчуците. Поевтиняването на годишна база на доматите, както на полските, така и на оранжерийните е около 30-40%, а на краставиците съответно около 20%.

През август най-голям спад при цените на зеленчуците е регистриран при доматите, като цената на полските домати е с 41% по-ниска спрямо юли, а на оранжерийните с 36%.