Цените на основни хранителни продукти през последната седмица остават стабилни. Това е основният извод от изпратената до медиите справка от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Цените на едро на пилешкото месо се движат в диапазона от 3,17 лв./кг в Плевен до 4,53 лв./кг в Разград. В сравнение с предходната седмица, в преобладаващата част на страната се отчита увеличение на цената, като то е с 0,5% в София и Благоевград и 0,8% в Пловдив.

В повечето области, в големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на замразените пилета запазват нивата си от предходния период. Единствено в Пазарджик, Пловдив, Шумен и Перник замразените пилета поскъпват, като най-съществено е увеличението в Пазарджик - (6,8%). По-ниски цени спрямо миналата седмица се отчитат в София (5,7%), Добрич (3,7%), Варна (2,5%) и Монтана (2,2%).

В същото време, замразените пилета в другите търговски обекти са се търгували на по-високи цени спрямо предходния период. Регистрирано е нарастване в дванадесет областни центрове, най-съществено в Шумен (11,2%). Единствено във Варна, цената на дребно е с 3,7% по-ниска.

Като цяло за едномесечния период от 6 април до 4 май 2011 г., средните цени на едро на замразеното пилешко месо остават сравнително стабилни, с отчетени незначителни колебания през месеца, посочват от МЗХ.

Що се отнася до захарта, за периода 27.04 - 04.05.2011 г., цената на едро на бялата кристална захар се движи в диапазона от 2,00 до 2,28 лв./кг, като най-ниски стойности са отчетени в област Плевен, а най-високи във Враца.

Увеличение на цените на едро на захар се регистрира в дванадесет от областните центрове (Благоевград, Враца, Добрич, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Силистра, Хасково и Ямбол), като най-голямо покачване е отчетено в Пловдив - с 2,9% или с 0,06 лв./кг.

Намаление на стойностите се наблюдава в шест области, най-значително то е в Сливен - 2,3% (- 0,05 лв./кг). Въпреки отчетеното увеличение на цената на едро в преобладаващата част от областите, регистрирания спад в част от градовете компенсира ръста и средно за страната не се наблюдават изменение спрямо предходната седмица, като цената остава непроменена - 2,14 лв./кг.

От там обаче посочват, че прави впечатление, че при някои области се регистрират сериозни отклонения в цените на дребно в големите търговски вериги, спрямо предходната седмица.

Като цяло анализът на цените на бяла кристална захар показва, че за едномесечния период на наблюдение на пазара на храни от експертната Работна група към Министерски съвет, нивата им са нараснали. При цените на едро средното увеличение е минимално - 0,03 лв./кг. Съществено изменение в посока нагоре се регистрира при средните цени на дребно - 0,19 лв./кг.

При цените на брашно тип „500" през изминалата седмица те са в рамките от 0,82 лв./кг до 1,16 лв./кг. Най-ниското ценово ниво е отчетено във Враца, а най-високото отново в София. Намаление на цените се отчита в седем области, по-чувствително във Враца (- 3,5%), Велико Търново (- 2,2%), Благоевград и Варна (- 1,9%). Увеличение се регистрира в девет областни центрове, най-голямо в Добрич (+ 2,4%) и Ловеч (+ 2,2%).

Почти в цялата страна цените на дребно на брашното в големите търговски вериги остават сравнително стабилни спрямо предходната седмица. В сравнение с началото на периода, към настоящия момент се отчита минимално увеличение - 0,01 лв./кг, на средната цена. Цените на дребно на брашното също остават стабилни.

Цените на едро на яйцата запазват нивата си от миналата седмица и са в диапазона 0,15 - 0,22 лв./бр. Най-ниски нива са регистрирана отново в Ямбол и Плевен, а най-високи във Варна.

През периода е налице нарастване на цените на дребно на яйца - размер М, в големите търговски вериги в голяма част от страната. В пет области цените отбелязват спад (от 0,01 лв./бр. до 0,04 лв./бр.).

Най-общо, цените на яйцата през едномесечния периода на наблюдение (6 април - 4 май 2011 г.) остават стабилни, както за размер М, така и за размер L.

Цените на едро на рафинирано слънчогледово олио, средно за страната, бележат намаление от около 1%. Най-чувствително е намалението в област Пазарджик (- 5,6%). В пет области е регистрирано минимално увеличение на цената на едро, като най-високо то е в Ловеч (0,8%).

Цените на едро през изминалата седмица се движат в диапазона от 2,52 лв./литър в Пазарджик до 2,86 лв./литър в Добрич. През изминалата седмица цените на дребно на рафинирано олио в големите търговски вериги средно за страната регистрират намаление от около 1,2%.

Като цяло средните цени на едро на рафинирано слънчогледово олио в повечето области отбелязват намаление. Най-съществено олиото е поевтиняло в област Пазарджик (0,18 лв./литър).

Що се отнася до агнешкото, и през изминалата седмица ценовите равнища на едро на агнешко месо (цяло агне), по области са в границите от 10,75 до 13,45 лв./кг кланично тегло. Най-ниската цена е отчетена отново в Кърджали, а най-висока - във Варна.
В по-голямата част на страната цената на едро на цяло агне остава без промяна от предходната седмица, посочват от МЗХ.

В седем области цената на едро на цялото агне отбелязва понижение в рамките на 0,4% (Пазарджик) до 12,3% (Шумен). В сравнение с преходния период е отчетено незначително увеличение само в Смолян и Русе, съответно с 1,3% и 1,2%.

За едномесечния период на наблюдение (6 април - 4 май 2011 г.) средно за страната се констатира понижение на цените на едро на цяло агне. В същото време в магазинната мрежа цените на дребно нарастват.