Цените на хранителните стоки ще продължават да растат поне до средата на годината. Това прогнозират от Софийската стокова борса, като се основават на търговията на едро на основните суровини.

Според шефа на борсата цените на стоките, които се търгуват там безусловно ще вървят нагоре или поне ще се задържат на сегашното равнище.

По данни на Световния съвет по зърно се прогнозира реколта от хлебна пшеница 650 милиона тона, което е по-добре от очакваното при основните производители - Европа, Украйна и Русия.

Оптимистичната прогноза обаче може да се промени от евентуални климатични катаклизми. Според експертите подобни данни е имало и миналата година по това време, но след това са започнали проблеми със суши и наводнения. Очакват се по-добри добиви през лятото по отношение на пшеницата, ако природните условия се запазят добри.

Другият фактор, който сега влияе на цените, е обърканият пазар след бедствието в Япония. Според експертите доста е объркан пазарът и то не само при пшеницата, доста са объркани пазарните участници - купувачите и продавачите, дали Япония ще внася, дали няма да внася. Япония е една от основните вносителки на храни в световен мащаб.

Не трябва да се забравя и спекулативният фактор - инвестиционни фондове продават на високи цени, а купуват на ниските цени и правят големи печалби.

По думите им страната ни не може да остане настрани от световните тенденции. За една година пшеницата у нас е поскъпнала два пъти, от 230 на 460 лв на тон. Същото е при брашното, цената на олиото и захарта. Продължава и ръстът на цените на петрола и горивата. Според шефа на Софийската стокова борса цените твърдо си вървят нагоре и

няма засега очакване за поевтиняване на групи стоки. Той прогнозира, че ако такова нещо се случи, то може да стане през юли-август след излизане на новата реколта.