Центърът за градска мобилност в София е с най-голяма печалба от общинските дружества в столицата. Това става ясно от отчета на общината, огласен от заместник-кмета по финансите Дончо Барбалов, цитиран от радио София.

Припомняме, проверка на news.bg показа, че общо за 2010 и 2011 г. софиянци са платили над 18 млн. лева за СМС паркиране, глоби от наложени „скоби" на колите им или вдигането им от т. нар. "паяци".

С положителни резултати са 15 търговски дружества и 27 лечебни заведения. Най-високи са печалбите на Центъра за градска мобилност, "Метрополитен", "Чистота Искър" и "Пазари Възраждане". През 2011 година общата печалба на 67-те еднолични общински дружества възлиза на 34 милиона лева.

"Като се има предвид, че 2011 г. не беше лесна за бизнеса, мисля че дружествата с общинска собственост се представиха доста добре. Ако сравним, през 2010 г. имаме 3% подобряване в приходите в общината, някои дружества за първа година показват положителен финансов резултат, като "Топлофикация-София", изтъкна Барбалов.

Той съобщи още, че ще предложи на общинския съвет да не се освобождават от отговорност съветите на директорите в дружествата, в които текат прокурорски проверки.

Това са "Столичен автотранспорт" и "Озеленяване".

Заместник-кметът обясни и че общината ще получи около 9 милиона и 300 хиляди лева дивидент от печалбата на търговските си дружества, което е с един милион повече от миналата година.