Производители на балконски и градински цветя в някои райони отчитат увеличени продажби в условията на социална изолация, съобщи БНР.

"Всички искат да нацъфтят по балконите, защото няма къде да излязат. Изглежда това остана последното удоволствие на българина - цветята", коментира производител на оранжерийни цветни разсади от великотърновското село Ресен - Пламен Колев. За него всяко стръкче си има характер.

Цветарството не е бизнес, който може да се прогнозира със седмица или месец напред. Оранжериите сега работят за следващата година, разказва производителят.

"Разсадите за цветята се поръчват от предната година. Ние не знаем, че ще има карантина. Даже сега поръчвам цветя за другата година. Никой не знае какво ще стане следващата година. Всичко е на риск, всеки бизнес е на риск. Лошото е, че цветята няма как да ги прибера в стаята и да ги извадя за другата година", каза Колев.

Той признава, че има загуба както за холандските, така и за българските производители, защото работят с хотели, с ресторанти, които в момента нямат нужда от аранжиране.

Сега е сезонът на бегониите и сакъзчетата, а заради предстоящите горещини все повече се търсят винките.

"Хибридни бегонии вземат. Някои от старите бегонии, както ги знаят хората - "Кавалер" и "Дама", са за по-навътре, към сянката. За много слънце - каскадни винки. Те се наложиха най-много като издръжливи. На южните и източните тераси каскадни петунии слагат и сакъзчета. Понеже летата станаха много горещи, повечето се ориентират към по-устойчивите на слънце и топлина цветя", съветва производителят.