Производителите на тютюн отказват да продават ориенталския сорт "Басми" от тазгодишната реколта, тъй като търговците предлагат изкупни цени, които са много по-ниски от миналогодишите, предаде БНР.

Търговските дружества, с които стопаните имат предварително сключени договори, предлагат цена за тютюна по-ниска с около 1 лев спрямо миналата година, съобщават от браншовата асоциация.

Това води до отказ от страна на земеделските да продават суровината си при тези условия и по тази причина не е ясно колко точно тютюн е изкупен до момента.

Ситуацията е тревожна, тъй като сортът "Басми" е най-произвежданият ориенталски тютюн у нас. При общо количество от 6753 тона от тазгодишната реколта, 4530 тона са "Басми", тоест - над 2/3 от всичкия произведен в България тютюн.

При останалите сортове изкупната кампания върви нормално и вече са реализирани около 90 на сто от реколтата на цени близки до миналогодишните.

Очаква се изкупната кампания да приключи до края на януари. Все още не може да се прогнозира обаче как ще завърши тя за производителите на ориенталския сорт "Басми".