Запитан дали е тръгнал украинският газ към България, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че би могло да се потвърди, когато той стигне в румънския пункт Исакча.

24 часа след това са необходими, за да бъде снабдена страната, уточни Димитров.

Днес на „Позитано" се провежда разширеното заседание на ПГ на Коалиция за България заедно ръководството на БСП и червените министри.

Димитров изрази обаче надежда да тръгне газът от Русия.

По отношение на очакваните доставки от украинските запаси Петър Димитров коментира, че сложното е, че трябва да се напълнят тръбите, които в момента са празни и, че повече газ ще отиде за запълване на тръбите, отколкото ще остане за потребление.

Той поясни, че за Украйна пунктът за подаването на газ за България е станцията Орловка.

Установено е обаче, че тръбите след Орловка са празни и за да се запълнят са необходими 25 млн. куб. м. газ, което от Украйна не ни е обещавано, съобщи Петър Димитров.

По-късно обаче стана ясно, че украински газ въобще не може да стигне до България, защото синьото гориво може да бъде получено само през транзитната мрежа за доставка на руски газ през Румъния и България за Турция и Гърция.

"Няма техническа и технологична възможност за доставка на обещаните от Украйна 2 млн. куб.м газ дневно от собствените й запаси, можем да ги получим през Румъния, но от Румъния нямаме връзка", каза министърът.
Румънската и българската транзитна система имат връзка само на компресорната станция Исакча, където влиза руският газ за България.

Припомняме, Украйна ни предложи между 1,5 и 2,5 млн. куб.м. на ден, при потребление в страната около 12 млн.

Министър Димитров каза, че възнамерява да предприеме кадрови промени в Топлофикация София-Изток.

13 млн. лева дневно - загубите на българския бизнес

„Вчера им повишихме подаването, но доколкото разбирам продължават да поддържат температура 67 градуса", каза Петър Димитров и заяви, че според него няма технически причини и най-вероятно причините са субективни - ръководството не се справя.

След като не се оправят шести ден, трябва да се направят кадрови промени", категоричен е министърът.

Припомняме, единствени в София абонатите на ТЕЦ Изток получават по-слабо топлоподаване.

Петър Димитров съобщи още, че въпреки газовата криза всички болници работят, 77 училища в страна са затворени, 14 детски градини не работят, 72 предприятия не получават газ и по тази причина са спрели работа.

Той допълни още, че според данните събирани в кризисния щаб в Министерството на икономиката и енергетиката, дневните преки загуби за българския бизнес са от порядъка на 13 млн. лева.

Разискванията по проблема между депутатите от Коалиция за България, евродепутати от БСП, министри, в присъствието на премиера и председателя на парламента продължават при закрити врата.