Украинската компания „Смарт Холдинг" е заявила, че се оттегля от преговорите за придобиване на обявения в несъстоятелност завод „Кремиковци".

Причината е липсата на достатъчно подкрепа от страна на кредиторите на завода, съобщава Money.bg, позовавайки се на събощение на Reuters.

Петър Димитров потвърди, че "Смарт груп" се е отказала от инвестиционните си намерения в Кремиковци.

„Явно, че ситуацията на пазара на метали не ги удовлетворява", каза министърът на икономиката и енергетиката, цитиран от БНР. 

Той добави, че ситуацията с цените на металите се влошава и това не стимулира интереса на нито един инвеститор към дружеството.

Нов кандидат е заявил интереса си към комбината "Кремиковци" и очаква покана за преговори.

                        Още...

От „Смарт Холдинг" са заявили, че офертата им е била за инвестиционен план на стойност 220 млн. евро (281.9 млн. долара) както и 60 млн. долара кредити предложение за изкупуване на дълг от 80 млн. евро в рамките на три години.

Останалата част от дълговете на завода е трябвало да бъдат върнати на кредиторите му под формата на акции.

Васил Яначков от КНСБ заяви, че има информация, че и другият кандидат - инвеститор-бразилската компания Си Ес Ен, преосмисля намеренията си към Кремиковци.

Докато позицията на българското правителство беше „конструктивна" мнозинството от кредиторите на предприятието се противопоставиха на плана за преструктуриране, заявиха от украинската компания.

Като се има предвид, че уговарянето на избор на стратегически инвеститор за „Кремиковци" се проточиха до безкрайност, "Смарт холдинг" беше принудена да вземе решение за оттеглянето си от преговорите", според прессъобщението.

Българският министър на икономиката и енергетиката заяви, че бразилският производител на стомана CSN също е проявил интерес към „Кремиковци", но до сега няма развитие в тази насока.