Лихвите започват бавно да вървят към покачване в повечето големи развити икономики в света - с едно изключение: Япония, пише CNN.

Третата най-голяма икономика в света все още запазва отрицателните лихви и огромната си програма за лесни пари. Това е ярък контраст със САЩ и Европа, където централните банкери вече се концентрират върху това как бързо да повишат лихвите и да намалят програмите за количествени улеснения, въведени след световната финансова криза.

Причината за разликата е инфлацията. Или в случая на Япония - постоянната липса на такава. В САЩ и Европа цените се покачват през последните две години. Умерената инфлация се възприема като нещо позитивно, тъй като кара потребителите да харчат, което генерира повече икономическа активност.

Но след като в началото на 90-те години на миналия век икономическият балон в Япония се спука, цените стагнират или дори намаляват. Това е лоша новина, тъй като падащите цени окуражават потребителите да отлагат разходите.

"Ако сте на 40 години, то вие сте прекарали половината си живот в свят, в който цените намаляват, вместо да се увеличат", казва Такуджи Окубо, управляващ директор в консултантксата компания Japan Macro Advisors. Трудно е за японците да се отърсят, смята той.

Централната банка на Япония предприе редица драстични мерки, за да се справи с проблема, основно насочени към намаляване на цената на парите, за да накара компаниите да инвестират повече.

Банката похарчи огромно количество средства и вече държи японски държавни облигации за над три трилиона долара. В началото на 2016 година бяха въведени и отрицателни лихви, които да накарат банките да спрат да държат кеш и да дават повече заеми на бизнеси и потребители.

Така ситуацията започна да се променя, макар и твърде бавно. През последните месеци инфлацията в Япония тръгна нагоре и достигна почти 1% в края на 2017 година - най-високото си ниво от години насам. Но това отне огромни усилия, а целта е 2% преди централната банка да се реши да намали стимулите.

Все пак японската икономика е в добра форма. Тя нарастваше осем поредни тримесечия - нещо невиждано от 80-те години. Но много експерти не смятат, че това е достатъчно. "Повишаването на заплатите остава слабо", казва Харуми Тагучи, икономист в IHS Markit.

Опасността е Япония отново да навлезе в рецесия, ако глобалният ръст се охлади. "Тогава те ще трябва да направят нещо наистина радикално", за да стимулират икономиката, казва Окубо - например да насочат лихвите още по-дълбоко в отрицателната територия или дори да започнат да дават кеш на хората.

Но експертите са скептични и смятат, че централната банка не може да се справи сама. Икономисти настояват японското правителство да предприеме големи реформи, като отварянето на пазара на труда за чужденци.

"Трудно е да се създаде търсене чрез парична политика", смята Тагучи". Структурните реформи са критично важни, за да се повиши продуктивността".

Но ще се наложи Япония да почака. "[Премиерът Шинцо] Абе говори за икономическа реформа, но не иска да харчи политически капитал за нея", смята Окубо.