Приходите от продажби за декември 2007 г. нарастват незначително - с 0.8% в сравнение със същия месец на предходната година, съобщават от НСИ.

Увеличението е по-голямо в търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството - 5.2%, което се дължи на положителните темпове във всички наблюдавани съставни дейности.

Висок ръст е отчетен в търговията с текстил, облекло и обувки ­ 16.8%, и в търговията с фармацевтични и медицински стоки ­ 9.0%.

Индексите в търговията със стоки за домакинството и битова техника и търговията с храни, напитки и тютюневи изделия са близки и нарастват съответно с 3.6 и 2.8%.

Търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили отбелязва ръст от 3.9%, но в двете основни съставни дейности темповете са противоположни - положителен в търговията с автомобили и мотоциклети - 10.8%, и отрицателен в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - 4.7%.

При търговията на едро единствено е регистриран спад - 0.7%, но дейността създава около 70% от обема на приходите и оказва значително влияние върху стойността на общия индекс.

От наблюдаваните съставни дейности ръст е отчетен в търговията с машини и оборудване - 14.0%, и търговията със стоки за домакинството - 3.9%.

В структуроопределящите дейности - търговия със суровини, материали и горива и търговия с храни, напитки и тютюневи изделия е отбелязан спад съответно от 4.6 и 0.9%, което е определящ фактор за отчетеното намаление.

Приходите от продажби през декември нарастват и спрямо предходния месец - 6.7%, вследствие на положителните темпове във всички основни търговски дейности.

Над средното е увеличението в търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството - 12.0%.

В търговията на едро е отбелязан ръст от 6.3%, а в търговията с автомобили и горива - 3.0%.

За периода януари - декември 2007 г. приходите от продажби нарастват с 3.3% в сравнение със същия период на 2006 година. У
величението е най-голямо в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 11.2%, следвана от търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството - 6.0%, и търговията на едро - 1.4%.