Възможно е да бъде намалена цифрата на исканото увеличение на цената на природния газ, която държавният регулатор предлага да е 29 на сто, а "Булгаргаз" настоява да е 36,5 %.

Това съобщи заместник-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев, цитиран от Радио Пловдив.

Кирчев уточни, че това ще стане след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в Министерския съвет, чието начало е 11 ч.

По думите на Кирчев има вероятност "Булгаргаз" да се откаже от 3-процентната си печалба, а държавата да се откаже от печалбата от дивидента на "Булгаргаз", за да се тушира напрежението на пазара на синьото гориво.

Зам.-председателят на комисията-регулатор отбеляза обаче, че "Булгаргаз" твърдо и яростно отстояват исканата от тях цена - това е обяснимо, те са търговско дружество."

По повод заседанието на тристранния съвет Кирчев заяви, че докладът за увеличението на цената на синьото гориво е готов и промяна би могло да има единствено при постъпването на неоспорим аргумент.

Според него има две възможности - еднократно шоково увеличение на цената на природния газ, или разсрочване, при което обаче ще нарасне процентът на увеличението.

Валентин Кирчев прогнозира, че увеличението на цените на парното няма да е драстично, но не се ангажира да посочи конкретни цифри на предстоящото увеличение на цената на топлинната енергия.

По-рано днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че тази зима няма да има недостиг на енергия и ако се подходи отговорно, не виждам основания за тревога, заяви в Пловдив .